KLM

Grip op complexe planning vliegtuig onderhoud

 

KLM

KLM Engineering & Maintenance is een van de grootste onderhoudswerkplaatsen voor vliegtuigen van Europa. Wereldwijd werken er meer dan 5000 mensen die er gezamenlijk voor moeten zorgen dat het onderhoud aan de verschillende vliegtuigen zo effectief en veilig mogelijk wordt uitgevoerd. Cruciaal hierbij is de planning van het onderhoud in de verschillende hangars. Om dit complexe proces in goede banen te leiden en het vliegtuigonderhoud verder te optimaliseren door integratie over alle hangars, heeft KLM Engineering & Maintenance een beroep gedaan op Novulo in Enschede, voor de ontwikkeling van een softwareplatform op maat. Het preventieve onderhoud aan de vliegtuigen vindt bij KLM plaats in hangars, die elk hun eigen specialiteit hebben. De ene hangar doet het onderhoud aan grote toestellen als de Boeing 747 en de Airbus A330, terwijl andere hangars zich richten op kleinere types zoals de Boeing 737. Dit stelt voor elke hangar verschillende eisen aan de beschikbare resources voor het uitvoeren van het vliegtuigonderhoud. Willem Badenhop, directeur bij Novulo: “Uitgangspunt is in alle gevallen het minimaliseren van de benodigde grondtijd voor onderhoud en het betrouwbaar kunnen afgeven van een oplevertijdstip.”

Het preventieve onderhoud aan de vliegtuigen vindt bij KLM plaats in hangars die elk hun eigen specialiteit hebben. Dit stelt voor elke hangar verschillende eisen aan de beschikbare resources voor het uitvoeren van het vliegtuig onderhoud. De software moet bij het plannen niet alleen rekening houden met beschikbaarheid van specifiek gekwalificeerd personeel en benodigde materialen, maar ook met ongepland onderhoud. Dit maakt het tot een complex vraagstuk waarvoor de software oplossing niet zomaar bij elke leverancier op de plank ligt. Bijzonder aan de door KLM gekozen oplossing is dat dankzij de componenten een flexibele structuur ontstaat waardoor het mogelijk is op ieder moment functionaliteit toe te voegen of af te koppelen. Hierdoor is het niet nodig om een spaghetti van systemen te integreren of data vanuit het onderhoudssysteem te exporteren naar andere systemen.

Badenhop vertelt: “Door de aard van het onderhoud was de keuze voor de te gebruiken software voor KLM geen gemakkelijke. In de software moet immers bij het plannen rekening worden gehouden met de beschikbaarheid van specifiek gekwalificeerd personeel en benodigde materialen, maar ook met ongepland onderhoud en de planningsinterval. Dit maakt het tot een complex vraagstuk waarvoor de software-oplossing niet zomaar bij elke leverancier op de plank ligt. Gezocht moest dus worden naar een softwarebedrijf dat in staat bleek om snel mee te bewegen met de organisatie. Na een grondige marktanalyse viel de keuze op ons platform waarmee de KLM al meerdere jaren ervaring heeft.” Novulo realiseerde de afgelopen jaren meerdere applicaties voor KLM, onder andere op het gebied van ‘maintenance checks’, personeelsinzet en materiaalbeheer. Ook in het geval van deze onderhoudsplanning bleek Novulo in staat om op basis van haar in eigen beheer ontwikkelde softwareplatform, snel tot een goed werkende, prijstechnisch interessante oplossing te komen. De logistieke algoritmes in het Novulo-platform, zoals Maximum Matching, zorgen er namelijk voor dat planning van het personeel wordt geoptimaliseerd op basis van de beschikbare resources. Bovengenoemde oplossing zal de komende periode geleidelijk in alle hangars van KLM op Schiphol worden uitgerold, op basis van een meerjarencontract.

 
{{app.name}}

De producten gebruikt voor deze case

Bekijk welke producten er gebruikt zijn om de applicatie samen te stellen voor dit bedrijf. En waarom dat zo goed aansluit bij deze case.

Gebruik deze case als voorbeeld bij het samenstellen van je applicatie

Samenstellen
composer processes